“NewNormal” Post Pandemic Design

 
     
  • 公開日:2020/10/24
  •  
  • 最終更新日:2020/11/16

CLIENT DATA

顧客:
松尾学院グループ様
屋号:
東進衛星予備校 石橋駅前校
業種:
予備校オフィス
工事種別:
改装
工期:
1ヶ月
坪数:
約40坪(133㎡)
所在地:
大阪府池田市石橋2-13-30ニュースパーク中村ビル
TEL:
072-734-7423
診療時間:
定休日:
WEB:
http://www.matsuogakuin.com/
 

Plan

‐withコロナ時代の空間デザイン‐

飲食店、物販店などの店舗空間からオフィスや医療施設、あらゆる空間において感染対策が求められる時代となったが、未だほとんどの施設がビニルやアクリル板等による簡易な仕切りによる仮設的な対応に留まっている。空間デザイナーとして、新たに生み出される空間には「感染対策を施しながらデザイン性の高い空間を提供する」この解を提示することが使命であると考えている。

今回のプロジェクトは予備校のオフィスフロア。入学前の生徒と親に対し、予備校の説明をし、契約を交わす場所、企業にとって言わば新規顧客(生徒)を獲得するためのクロージングの場であり、非常に重要な空間となる。

受付カウンターから面談席までつながる1枚の大きなカウンターがスタッフと顧客のエリアを分断し、抗ウィルス性化粧板で作られた天板上には前後交互に飛沫を遮蔽するガラスを設置した。ガラスとガラスの間には200㎜の空間があるため、

微細な飛沫の停滞を防止し、声を遮ることなく、書類の受け渡しなども容易に行える。また幅500㎜の長方形のフロートガラスを天板上に自立させる構成とすることで、運搬・施工を容易にし、コストを抑えている。

遮蔽ガラスには特殊なフィルムが貼られており、透明ながらもプロジェクターの映像を投射することができる。これによりzoomなどのweb会議システムを使えば、遠隔地にいるスタッフが、まるで現地のカウンターに座って話しているように顧客と対話することもできる。

このwithコロナと言われる時代がいつまで続くのか予見することはできないが、感染対策を鑑みた安心して過ごせる空間を提案することは、しばらく空間デザインの必須事項となりそうである。商業施設などにとっては商品やサービス内容に加えてこの「安心感」が得られるかどうかが常に顧客からジャッジされる大きな判断材料となる。

NEW NORMAL Post-pandemic Design

In the wake of the COVID19 global pandemic, all human activities are adapting new safety measures. From small precautional procedures, through organizational adjustment, to a complete structural change, every activity and every organization is still searching for the most adequate response to adapt.

Next to hospitality and retail, the public receiving offices are experiencing challenging times to protect both their guests and their staff members from the spread of viruses. Working from home not being an option for these offices, most cases resort to the use of temporary space partitions, or acrylic separations among other solutions.

Matsuo Gakuin has encountered the same dilemma; the cram schools chain has office spaces that offer reception and consulting services for prospective students and their parents.

For its first created office since the outbreak of the COVID-19 pandemic, the challenge was to come up with a permanent design solution for protecting the office users while keeping the aesthetic values the company has always cherished.

A thunder shaped table runs along the office dividing the space into two separate entities: the staff and the guest areas. The same shape was doubled and hanged from the ceiling. Standard 500mm wide glass panels were sandwiched between the two boards and fixed using slits cut on both sides. the glass panels run alternatively through two parallel lines separated by 20cm space.

these specifications not only protect from the droplets while having a conversation, but also prevents the stagnation of the air between the glasses, and yet allows to pass through the contracts and other documents between the users on both sides. This disposition further blocks the direct exposition to the breath of the people in front while permitting the sound to go uninterrupted, The risk of direct exposures that are due to the thunder shape and the alternative disposition is annihilated by the distance of over 2m in every direction. Standardizing the glass size and not needing to cut slits facilitates its transport, construction process, and optimizes the cost-performance.

The boards oscillate creating 5 sub-spaces. a reception space and 4 consultation tables. A high counter rises in the middle of the board along the reception part. The entire room was finished in black, except for the wooden blinds covering the windows that run all around the space. The two thunder shaped boards are finished in white, with a special anti-viral veneer used to cover the top of the board used as a table with chemical specificities that annihilate the viruses.

A rear-projection film was applied to the glass at the end part of the board. With the help of an installed video projector, a remote member can perform a virtual meeting with the guests visiting the office the same way a present staff would perform the task.

It would be difficult to predict how long this pandemic would last, or whether another one will hit humanity in the near future, urging us to develop design approaches to prevent disease infections and pandemic outbreaks. Not to mention that for public receiving facilities such as hospitality, retail, and office spaces, the guest selection criteria are now transcending the simple quality of provided services to integrate the safety measures as one of the highest priorities.

 

Photography

撮影:スターリン エルメンドルフ

 

 

Skyデザイン オンライントークにて感染対策と空間デザインについてお話しました。

  • %d人のブロガーが「いいね」をつけました。