The OmniDirectional -裏表のない医院-

 
     
  • 公開日:2020/08/18
  •  
  • 最終更新日:2020/08/22

CLIENT DATA

顧客:
田中稔之 様
屋号:
とし内科クリニック
業種:
内科クリニック
工事種別:
新築
工期:
2020年2月~2020年7月
坪数:
約62坪(203.71㎡)
所在地:
兵庫県揖保郡太子町東南344-6
TEL:
079-277-1005
診療時間:
9:00-12:00 15:00-18:30
定休日:
木土曜午後、日曜、祝日
WEB:
https://toshi-naika.com/
 

Plan

The OmniDirectional ~裏表のない医院~

兵庫県太子町に位置する内科クリニック開業案件。待合から見える位置にガラス張りの内視鏡室を配置することで、内視鏡検査を得意とするクライアントの強みをわかりやすい形で患者に伝える設計とした。(検査中はカーテンを閉める)
内視鏡室は待合から見える位置で尚且つ前処置室と診察室側からのアクセス可能な位置として建物の中心に配置、その裏側にバックヤードを配置することで処置室と診察室両側へのスタッフ動線を確保した。
構造は木造平屋建、1820㎜グリッドの正方形を組み合わせた平面形状。建物は周囲3面から見渡せるため、1820㎜ごとに階段状になった外壁の死角にAC室外機や給湯器などの屋外設備を配置し、裏表のない建物とした。
The OmniDirectional is an internal medicine clinic located in a Japanese suburban town of Hyogo prefecture. The core of the clinic is the endoscopy room, specialty of the doctor, naturally placing it in a central position both spatially and functionally. The entrance, through a vestibule, gives directly to the central axis of the waiting room, with the reception counter in the back and followed by a large clear glass opening that showcases the endoscopy room as a modern medical tech piece of art.
The room needs to be accessed from both the examination section and the treatment section, while these two require a direct access from the waiting room, and a straight connection to and through the backyard of the clinic. Placing the endoscopy room at the center and surrounding it with the four other spaces results on a castellated square deposited on its lateral axes.
The wooden frame of the building follows the conventional Japanese 910mm grid. While the shape castellations use a double unit of 1820mm to guarantee a better functionality. Since the clinic location makes it perceptible on at least three different sides, disposing the rattled square on its lateral axes allows the clinic to have the same appearance in every direction, while still producing hidden spots to place the MEP machineries.
The materiality of the clinic also plays an essential role for highlighting the endoscopy room as the core of the building. By contrasting the edgy and stoic cement fiber panels covering the totality of the exterior aspect to the warm and relaxing OSB panels on the walls and ceiling of the waiting room, the space blends hospitality with medical care in a subtle duality. The contrast in inversed on the inside, where the endoscopy room, visible through the glass behind the reception space, is finished in white surfaces accentuating the high-tech aspects and the high medical virtuosity. While in use the room is closed to secure a total intimacy for the patients.
 

Photography

撮影:スターリン エルメンドルフ